Fatbike v létě

Aktualizace 29.11.2015: Další fatbike rady a tipy naleznete zde – Fatbike – tipy a rady I.

Kolo s tlustýma pneumatikama je u nás trochu neprávem považováno za nástroj čistě zimní a patřící pouze na sníh. Zkušenosti ze světa (hlavně států), kde se už fatbiková vlna rozjela naplno a na fatbiku se jezdí celý rok, napovídají, že to přeci jen může být jinak. Jízda na fatbiku v létě navíc slibovala nové zážitky, takže jsem neváhal a vyzkoušel to.

IMG_3896

S fatbikem jsem vyrazil do Jeseníků (Kralický Sněžník, Smrk a okolí), kde na začátku léta s kamárády bikujeme už asi 9 let v řadě. Za tu dobu jsme si tam našli to nejlepší – opravdu těžké většinou kamenité traily, které jsou na hraně sjízdnosti. I ty do kopce jsou těžké – kombinací technické náročnosti a délky a stoupání (např. ze Stříbrnice na Kraličák to je 800 výškových metrů na asi 5km). Měl jsem s sebou Fatback na kterém jsem jel Iditarod, několik věcí však bylo na kole jinak. Na kole mám lehké karbonové 65mm Fatback ráfky a pneu jsou bezdušové. Pneu Surly Big Fat Larry 4.7″ nejsou díky nevýraznému, řídkému a šípovitému vzorku do terénu úplně ideální, ale už je mám po stranách dost poškozené (mají za sebou 2x Iditarod) a na doničení na ostrých kamenech tedy ideální. Jinak bych asi volil Surly Lou a Surly Bud. Co naopak zůstalo naprosto stejné jsou převody, tedy 1×11 (30z x 10-42) – na Jesenické krpály naprosto ideální. Kolo teď po výrazné váhové úspoře (ráfky a bezduše) váží něco pře 11kg, což je velmi solidní.

DCIM100DRIFT

Takže jaké to je v praxi? Naprosto parádní! Široké gumy mají neskutečnou přilnavost – doslova obalí každý kámen a kořen nepustí se. Lze tak volit stopu, která je s normálními pneu sjízdná obtížněji nebo vůbec. Pozor – toto však platí pouze pokud pořádně upustíte (5-10 PSI), jinak je tlustá jen guma malou výhodou. To samé platí ve výjezdech i sjezdech – překážky, jako jsou kameny a kořeny, kterým se s normálníma gumama musíte vyhýbat a pečlivě volit stopu, teď jednoduše přejedete. Ve finále to tedy znamená více klidu, méně kličkování a krátkých silových šlápnutí a tedy celkově plynulejší jízdu a více ušetřených sil. Důkaz místo slibů? Na fatbiku jsem letos poprvé vyjel v kuse bez šlápnutí na zem zmíněný výjezd na Kraličák a sjel jeden kamenitý sjezd, na který jsem si nikdy předtím netroufnul. Dalším místem kde fatbike vyhrává jsou bažinky a rašeliniště. Na mnoha místech, kde se normální pneu zařízne a musíte vystoupit, jede fatbike dál, většinou jakoby nic. Shrnuto – nikde jsem oproti ostatním neztrácel, spíše naopak. Zaostával jsem jen v rychlých rozbitých sjezdech, kde mi chyběla odpružená vidlice (třeba tato). Na pevnou vidlici jsem ale zvyklý a pokud člověk nepotřebuje závodit, bez odpružené se obejde.

Fatbike jsem vzal i na Rychlebské stezky a projel jsem si nový Superflow. I tam gumy držely úžasně a já jsem marně zkoušel, jak daleko mě nechají zajít a kde je jejich limit.

IMG_3898
Rychlebské stezky – Superflow trail

Od teď tedy už jen na fatbiku? Do těžkého (překážky, bláto) terénu je fatbike rozhodně silnou zbraní. Při závodech asi nebudete nerychlejší, ale pokud vám o to nejde, parádně si to užijete a rozhodně vám to dovolí v technických pasážích víc.

Na co si dát pozor? Pokud se jede na silnici nebo hladké prašné cestě, neváhejte pořádně napumpovat. Podhuštěné gumy mají nevyhnutelně větší valivý odpor. V terénu to až tak moc cítit není a někdy to je i kompenzováno jinými výhodami, jakmile však vjedete na asfalt, je to opravdu znát. Nicméně během těch 4 dnů fatbike pár lidí potěžkalo a pár cyklistů se na něm zkusilo projet – všichni byli překvapeni, že to není tak těžké a jede skoro jako normální kolo.

Co je bonusem navíc? Pokud jste rádi centrem pozornosti a nevadí vám dávat se do řeči s kolemjdoucími nebo kolemjedoucími, je fatbike právě pro vás. Než se fatbiky více rozšíří, je nutné počítat s velkým zájmem okolí. Většinou je však pozitivní a většině lidí, které míjíte, vyrábí na tlustá obluda na tváři široký úsměv, což nikomu neublíží 🙂

PS. Proč říkám fatbike a ne snowbike? Ačkoliv je u nás zažitý spíše pojem snowbike, správnější (a mám to radši) mi přijde fatbike. Je to prostě a jednoduše tlusťoch a je jen na vás, jestli ho protáhnete na sněhu nebo v létě na trailu.

IMG_1229
3 roky stará fotka sjezdu, na který jsem si doposud nikdy netroufnul (tedy s XC kolem a bez chráničů). Letos na fatbiku jsem to dal.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Pro časopis Svět Outdooru jsem napsal krátký článek o počátcích fatbikingu, s několika radami na co dát pozor při koupi a kam vyrazit. Mohl by vás také zajímat můj starší článek Fatbike v létě. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.